Ziarna

Dodajemy wiedzę
Do każdego woreczka

Ponad ćwierć wieku doświadczeń w pracy nad najlepszymi gatunkami kawy
pozwoliło nam stworzyć proces idealny.

    

Ręczny zbiór na plantacji
i staranna obróbka.

Od momentu posadzenia kawowca do kwitnięcia mijają dwa lata. Dojrzewanie owoców to siedem do dziewięciu miesięcy. To kluczowy czas dla ziarna. Wymaga ono troski jak każdy owoc – żyznej gleby, ochrony przed szkodnikami, czystej, ekologicznej przestrzeni.

Wybierając plantację, stawiamy na małe, lokalne manufaktury. Ziarna najczęściej zbiera się tam ręcznie. Tzw. picking, czyli zrywanie pojedynczych, dojrzałych jagód jest najlepszą na świecie metodą zbioru owoców.

Ascafe
Ascafe

Ziarno trafia w nasze
ręce bez pośredników.

Do naszych rąk trafia ziarno, nad którym pracowali nasi partnerzy z plantacji. Mamy z nimi osobisty kontakt. To dzięki temu wiemy dokładnie jak pracować z surowcem z danego regionu.

Każdy rodzaj kawy przechodzi staranną selekcję. Po jakimś czasie trafia do pieca. Kawę wypalamy na bieżąco w klasycznym włoskim piecu, z należytą starannością, bez zbędnego pośpiechu.

Zrobić kawę?
To nie takie proste.

Pierwszy kontakt kawy z gorącą wodą nazywamy rozkwitaniem. Procesy uwalniania aromatu kawy zaczynają się właśnie na styku z wodą.

Niezależnie od tego, czy posłużymy się aeropressem, chemexem, czy ekspresem ciśnieniowym – to kluczowy moment powstawania naparu. Poprzedza go mielenie – równie ważny moment, bez którego ziarno nie uwolni swoich walorów. Wszystkie te czynności bierzemy pod uwagę, proponując Ci ulubiony smak kawy.

Ascafe